号数 ばね論文集36号(1991年)
ページ数 pp.5-9
種類 論文
論文名 ばね鋼のマルテンサイト変態に及ぼす化学成分の影響
Title Influence of Chemical Compositions on Martensite Transformation of Spring Steels
著者 高崎 惣一・内堀 勝之・安部 強
Author Soichi TAKASAKI・Katsuyuki UCHIBORI・Tsuyoshi ABE
抄録 ばね鋼は比較的焼き入れ性が高いので、焼き割れ感受性が高い。焼き割れ防止の観点から、4種のばね鋼のマルテンサイト変態挙動をフォーマスターF変態点測定装置を用い、2段焼き入れ法により調べた。
得られた結果は次の通りである。
1)マルテンサイト変態開始温度は、測定したどの鋼種Ms点直下である。
2)Ms点から90%変態完了までの温度差の関係を見ると、UP9は他の3鋼種(SUP11A,SUP10,SUP12)に比べて小さいしたがって、焼き入れに際して、SUP9はマルテンサイト変態が他の鋼種に比べ急速に進む。
Abstract The spring steels have comparatively higher hardenability, therefore hardening cracks tend to occur. From the viewpoint to prevent hardening cracks, the martensite transformation behavior of four spring steels were investigated by two-step quenching method using Formastor-F. 
 The results obtained are follows. 
1)The martensite transformation starts just below the Ms point every type spring steels.
2)The temperature difference from the Ms point to the 90% marten site transformed temperature of SUP9 is smaller than that of other spring steels (that is, SUP11A, SUP10, and SUP12). So that, when SUP9 is quenched, the martensite transformation rapidly proceeds other spring steels.
著者の所属 三菱製鋼(株)
Belonging Mitsubishi Steel Mfg. Co., Ltd.
Key Words