号数 ばね論文集32号(1987年)
ページ数 pp.75-101
種類 共同研究報告
論文名 電気亜鉛メッキ工程におけるぜい化とその後の脆さ除去に関する研究
Title Embrittlement of Coatings in Electrogalvanizing Process and Removal of Brittleness
著者 表面処理後の脆さ除去委員会
Author Committee for removal of brittleness after surface treatment
抄録 めっきはばねにおいてごく標準的な表面処理として多用されているにもかかわず、ばねにとって決定的な問題であるめっきぜい化については不明瞭なところが多い。本委員会では、電気亜鉛めっきを対象として各めっき処理工程とぜい化の定量的関係の把握、ぜい化防止を目的としためっきシステムの決定、そしてベーキング条件のぜい化防止効果及び実物ばねによるぜい化評価について共同研究を行った。
結果を次に示す。
(a) めっき前処理では酸洗が激しいぜい化を生じさせる。この防止には抑制剤が 極めて有効である。
(b) 電解脱脂は、陽極・陰極共にほとんどぜい化を生じさせない。
(c) ぜい化へのめっき浴種の影響は、塩化・ジンケート・シアン浴の順に小さい。
(d) ぜい化の少ないめっきシステムは次のようになる。抑制剤添加の酸洗→陽極 又は陰極電解脱脂→塩化亜鉛浴
(e) 伸線加工を施された線ばねは、ぜい化が生じにくい。
(f) 熱処理の影響では、油焼入焼戻の方がオーステンパー処理よりぜい化が大きい。
(g) 熱処理品は、ベーキングをできるだけ十分に行うことが望ましい。
(h) 薄板ばねの熱処理硬さの影響は、HRC52に対してHRC46,42と硬さが低下するとぜい化はかなり低下する。
Abstract Although electroplating has been widely employed as a standard surface treatment for springs, some problems have still remained to be solved in relation to the embrittlement of electroplated coatings. For electrogalvanized coatings, Committee has made joint researches to understand the quantitative relationships between each electrogalvanizing step and embrittlement, to establish a system which can prevent emblittlement from occurring, and to evaluate embrittlement-prevention effect due to some baking conditions together with embrittlement by using actual springs.
The results are shown below.
(a) In the pretreatment step for electrogalvanizing, acid rinsing causes sever embrittlement, which can be effectively prevented by using inhibitors.
(b) Electrolytic degreasing rarely embrittles anodes and cathodes.
(c) The influence of the kinds of plating baths in the descending order of chloride, zincate and cyanide baths.
(d) The system in which embrittlement occurs a little is as follows : Acid rinsing with a inhibitor added → anodic or cathodic electrolytic degreasing → zinc chloride bath.
(e) Wire springs to which wire drawing was applied undergo less embrittlement.
(f) As to heat treatment, oil quenching - tempering gives greater embrittlement then austempering.
(g) It is desirable for heat-treated products to be baked as enough as possible.
(h) With regard to the effects of flat spring hardnesses after heat treatment, the degree of embrittlement considerably decreases in the hardness-descending order of HRC52, HRC46 and HRC42.
著者の所属 表面処理後の脆さ除去委員会
Belonging Committee for removal of brittleness after surface treatment
Key Words